Az erőteljes otthon a családban megélt kereszténységet jelenti. Az első keresztények győztesek voltak, mert a közösségük az Istennel való eleven, élő, vezetett kapcsolatra épült. Az egyén és Isten, illetve a család és a gyülekezet kapcsolata döntő, de a mai gyülekezetekben van egy űr: a házi közösség, vagy a családra épülő gyülekezet, melynek a mindennapi életben […]

Tovább

Templom

Három olyan helyről tudunk, ahol Isten jelenléte volt a régi időkben: a szent sátorról, és a két jeruzsálemi templomról. Egyes zsidó királyok uralkodása alatt a beszennyezték, máskor megtisztították a templomot… Vajon ma milyen tanulsággal szolgál ez nekünk? Mi is igazából ma a templom? Hogyan hat a templomunk tisztasága a körülöttünk levőkre?

Tovább

Ami a szívemben, az a számon

Jakab könyve úgy beszél a nyelvről, mint valami megfékezhetetlen gonoszról. „Ha valaki beszédben nem vétkezik, az tökéletes ember…” A beszédünkkel tudjuk egymást építeni, de nagyon könnyen le lehet vele felmérhetetlen károkat okozni is. De nem kell ennek így lennie!

Tovább

Zarándokünnepek

A mózesi törvények a zsidóságnak három nagy zarándokünnepet jelölnek meg, melyen kötelező jelleggel kellett részt venni. Ha a zsidó ünnepekről szóló írásokat összehasonlítjuk a hozzájuk tartozó Újszövetségi eseményekkel, mélyebb értelmet nyernek.

Tovább